Logen Jotar

Den Danske Druideorden

Foredrag med Thyra Frank

Logen Jotar havde mandag d. 19 januar 2015 fornøjelsen af, at have inviteret Thyra Frank til at fortælle om sit engagement i omsorg af gamle.

Thyra FrankHovedtemaet for Thyra var at give forståelse for de holdninger hun har til den beskæftigelse, at holde andre mennesker i sin hånd og tage vare på deres liv. Her hovedsalig hendes 37 år med gamle og som leder af Plejehjemmet ”Lotte” i København.

Thyra fortalte om sin gode og trygge opvækst i Himmerland og hvordan hendes uddannelse formede sig da hun startede inden for ældreplejen i 1975, blev uddannet sygeplejerske i 1982 og leder af det private plejehjem ”Lotte” på Frederiksberg i København i 1988.

Thyra fortalte om sin stærke tro på, at fokus på omsorg, respekt og livsglæde og retten til en værdig alderdom kunne forlænge de gamles liv med mange år. Hun havde samme filosofi over for sit personale, som fik mange goder og rettigheder på trods af, at de måtte følge Københavns ansættelsesvilkår.

Thyra gjorde de 23 gamle på Lotte fri for sovepiller og gjorde op med, at de gamle skulle ligge i deres senge kl 19. Hun serverede gerne rødvin til maden og de gamle kunne få Bailey i kaffen i stedet for fløde.

Hun kæmpede for, at de gamle skulle have en omsorgsperson hos sig ved svær sygdom og når døden var nær. Men også når de gamle skulle ud. Mange dør både af fald, men også af ensomhed.

”Lotte” skulle være et hjem, ikke en institution. Derfor skulle personalet også have indflydelse på, at ”Lotte” skulle være et sted, hvor de kunne se sig selv bo, når de blev gamle. Hendes eget kontor blev flyttet ud blandt de gamle og personalestuen blev nedlagt, så personalet altid var tæt på de gamle.

Hun tog de gamle, pårørende og personale med på charterferie og opfordrede til et aktivt og oplevelsesrigt liv.

Thyras succesrate vurderede hun selv ud fra, at hendes gamle blev væsentlig ældre end flere andre steder. Beboerne var lige så forskellige efter flere år på ”Lotte”, som da de kom. Hendes pointe og morale var at holde fast i livslysten og gnisten effektueret af et personale, der har hjertet på rette sted. Hendes opfattelse er, at uddannelse uden dannelse ikke er meget værd.

Ligeledes skal vi alle kræve bedre vilkår inden vi bliver rigtig gamle og har brug for plejehjælp.

Thyra leverede både et morsomt og godt fortalt livsforløb. Hun leverede også en politisk bredside og det kan lytterne jo selv vurdere. Men mange gode pointer havde hun til alles begejstring. 

Klik her for at komme tilbage til oversigten over set & sket!

 

Har du behov for engang imellem at gøre noget helt andet.
En aften i fred og ro til at samle tankerne.
Lidt vitaminer til hovedet.
Så er en logeaften måske noget for dig.
Læs mere her på siden.
Kontakt os og lav en aftale om at besøge os en aften.
Vi mødes hver anden mandag i vinterhalvåret, ialt ca 20 møder.