Logen Jotar

Den Danske Druideorden

Sommerudflugt 2013

BlåkildeLørdag d. 8. juni drog karavanen med lidt forsinkelse af sted fra logebygningen på Truevej 11 i Brabrand på årets sommerudflugt.

I overskyet vejr, men med store forventninger om godt vejr længere nord på, gik det op af den jyske motorvej. Der drejes fra mod Hobro og turen følger herefter den gamle landevej ind gennem Hobro og ud videre mod Hadsund. Ruten går forbi Willestrup Herregård og kort herefter nås vort første mål, P-pladsen ved Store Blåkilde.

Nu er dagen også blevet til en dejlig solskinsdag og turen til kilden foregår til fods, ca. 1 km, ad en smal markvej med græssende køer i det smukke moselandskab som omgiver Villestrup Ådal. Pludselig står man der med kilden for sine fødder. Vandet er helt klar blå, da rent vand kun reflekterer blå lys, og bunden ca. 4-5 m nede ses tydeligt. Kilden, der er en bassinkilde, har tidligere været regnet for at være den største i området, men både Lille Blåkilde og Blåhøl er større. Selve Store Blåkilde afgiver ca. 80 l vand i sek., mens hele kildefeltet omkring Store Blåkilde afgiver ca. 300 l vand i sek. Efter en lille rundtur i landskabet omkring kildeområdet går turen tilbage til P-pladsen, hvor den medbragte frokost bliver nydt.

Efter frokosten går turen videre til Den jyske Skovhave, der ligger placeret midt i Rold Skov. Haven er anlagt i årene 1886-1902 af skovridder Hintz, der stik mod sin chefs ordre om kun at plante bøg, eg og rødgran plantede mange andre sorter fra den nordlige halvkugle. Nogle af disse, sitkagran og douglasgran, er i dag med til at præge de danske nåleskove. Haven, der blev åbnet i 1970, blev samtidig også Danmarks første officielle hundeskov, hvilket tydeligt ses på det store antal løse hunde.

Kaffe ved Top Karen

Efter en rask travetur rundt i haven er det blevet tid til eftermiddagskaffe og turen går derfor til Tophuset ved indgangen til Rebild Bakker. Huset er opkaldt efter Top Karen ”Marie Andersen”, der drev stedet fra 1900-1929 hvor hun døde 86 år gammel. Tophuset var egnens første traktørsted med bevilling til skænkning af kogende vand. Sodavand, øl og kaffe det kan Karen skaffe var teksten på Tophuset’s første skilt og det fik vi så.

Efter kaffen kørte vi lidt længere ned ad vejen og parkerede på P-pladsen der. Herfra går turen videre, atter til fods, i den smukke Gravlevdal, for at komme til Ravnkilde. Stien følger skovkanten på den ene side og ådalen med Kovads Bæk på den anden side. I området ligger også Lille Blåkilde og Blåhøl der hver giver ca. 150 l vand i sek. og er de største i Europa. Ravnkilde giver lige som Store Blåkilde ca. 80 l i sek. Efter en god km nås Ravnkilde der løber ud over stien og bliver til en lille bæk der løber ud over engen og i Kovads Bæk der senere løber i Lindenborg Mølleå. Børn leger lystigt i det rene, kolde vand, konstant 7-8 grader hele året rundt, mens andre fylder deres medbragte dunke og flasker med det dejligste kildevand. Herefter går turen tilbage til bilerne på P-pladsen og det er blevet tid til at sige farvel og god sommer efter en dejlig sommerdag i den danske natur.

Klik her for at komme tilbage til oversigten over set & sket!

Fritz Wisén

 

Har du behov for engang imellem at gøre noget helt andet.
En aften i fred og ro til at samle tankerne.
Lidt vitaminer til hovedet.
Så er en logeaften måske noget for dig.
Læs mere her på siden.
Kontakt os og lav en aftale om at besøge os en aften.
Vi mødes hver anden mandag i vinterhalvåret, ialt ca 20 møder.