Logen Jotar

Den Danske Druideorden

Turen gik til Prag

Udflugten 2016 gik til Prag
Jotars udflugtsgruppe v. Finn Brøner var i samarbejde med Polonez grupperejser initiativtager til, at vores 5 dages udflugt i år gik til Prag. Gruppen bestod af 35 hoveder, hvoraf de 18 var 9 brødre, samt fruer. De øvrige var venner til brødre på den ene eller anden måde.

Mandag morgen d. 8 august kl. 06.00 trillede bushjulene fra Truevej på en 14 timers køretur eller 985 km mod Prag.
Turen gennem Danmark, Tyskland og til sidst Tjekkiet bød på en meget professionel beretning fra turleder Christoffer om både historiske og nutidige tilstande i de lande og delstater vi kørte igennem. Vi så mange smukke områder, både med floder og bjerge. Velankommet til Prag kl. ca. 20 blev vi indkvarteret på vores hotel og bespist på nærmeste restaurant, hvorefter sengen kaldte.

Tirsdag morgen gik vi mod sporvognene for at køre til den gamle by og til Karlsbroen. Først skulle vi se kirken, hvor Tycho Brahe blev begravet. Han kom til Prag i 1599 og døde her d. 24 oktober 1601. Brahe blev begravet i Tynkirken (Teyn), lige ved Staromestske Namesti, den gamle bys plads og rådhuset med Orloj det astronomiske ur. Tycho Brahes blot to år i Prag kan spores flere steder.

Billede fra Karlsbroen
Derefter skulle vi gå over Karlsbroen, der på tjekkisk hedder Karluv Most, er den mest berømte bro i Prag. Indtil 1962 var det muligt at køre i bil og sporvogn på broen, men dette sled for meget på broen, og derfor er det i dag kun muligt at passere den til fods. Dagen bød ikke på det bedste vejr, så vi matte flere gange gå i ly for regnen på de talrige cafeer I centrum af Prag.
Om aftenen skulle vi sejle med turistbåd op og ned af floden Moldau, som løber gennem Prag.
Vi startede med et fint dækket bord og buffet. Derefter gik vi ovenpå dækket og nød den smukke by, hvor lysene tændtes og lyste mørket op I byen.

Onsdag skulle vi så prøve at køre i Metro. Vi skulle besøge Prags borg. Men inden skulle vi for sjov stå af metroen og prøve at køre op og ned med verdens længste og dybeste rulletrappe. Det tager 2 min og 39 sekunder pr vej. Det var flot og specielt.
Prags borg er et majestætisk borgkompleks med årtusind gammel historie. Prags borg er pompøs og enorm, og der gemmer sig mange paladser, klostre, kirker og kapeller, som tager flere dage at nå igennem. Prags borg har i mere end 1200 år været landets politiske centrum, og i dag bor og arbejder Tjekkiets præsident her, og det er her han modtager udenlandske statsoverhoveder.
Fællesaftensmad på bryghus nær Prags borg, en restaurant I gåafstand fra borgen. Hyggeligt og god mad og øl lavet efter den gamle opskrift fra 1516 kaldet “Reinheitsgebot”. Vejret onsdag var kølig, men tør og med lidt sol.
Nattens oplevelse var Vandorgelkonzert med vand, lys, ild, musik og dansere i kulturparken.

Torsdag gik turen til et glaspusteri – Nizbor krystalværk - ca. 30 km uden for Prag. Vi kørte gennem små byer og meget smukke områder. På fabrikken kunne vi se arbejdsgangene ved at fremstille krystalglas. Hvordan de blev blæst og efterfølgende slibning. Herefter kunne vi købe kaffe og is, samt glas I deres salgsshop.
Eftermiddagen en gåtur ved foden af slotsbakken, hvor turistfælderne var I overtal, men også gode køb af eks. glas.
På hjemturen besøger vi Karlstejn, hvor Kejser Karl IV bygger sit berømte juvelslot.
Fællesspisning om aftenen i Obecni Dum, Folkets Hus, i Prag er alt efter synsvinkel den smukkeste Art Nouveau bygning i Prag, en overdådig lagkage eller en national selvforherligelse. Prag fik det vigtige kulturhus bygget, mellem 1905 og 1911. Hovedretten var Tjekkiets nationalret, som er "Veprove Knedliky", Klassisk svinekød med knødel. Knødel er ugæret brøddej, som er dampkogt og skåret I skiver. Hertil serveres kødskiver og en surcremet kålsovs.

Fredag drejer bushjulene kl. 07.15 atter mod Danmark. Vi kører gennen Dresden og ser de smukke bygninger som er genopstået de sidste 20 -30 år efter at byen blev bombet og total udraderet I 1945. Efter nogle stop og lidt grænsehandel lander vi på Truevej kl. 22.20.

En god og belærende tur I kraft af de smukke områder og bygninger, men især fordi “Stoffer” var så god til at fortælle om lande, områder og byer og deres historie og kultur. Og så var de 35 hoveder gode til at finde sammen på kryds og tværs, så stort set alle fik snakket sammen.

Klik her for at komme tilbage til oversigten over set & sket!

 

Har du behov for engang imellem at gøre noget helt andet.
En aften i fred og ro til at samle tankerne.
Lidt vitaminer til hovedet.
Så er en logeaften måske noget for dig.
Læs mere her på siden.
Kontakt os og lav en aftale om at besøge os en aften.
Vi mødes hver anden mandag i vinterhalvåret, ialt ca 20 møder.